„Multe cărți apărute în România sunt prostii, imbecilități pentru oameni care nu pot să gândească singuri” – Interviu cu Tipadelasocio

“Mi-aș dori să fie mai puțini autointitulați scriitori și mi-aș dori ca nu toți cititorii să își dorească într-un fel sau în altul să scrie și ei”, spune Alexandru Voicescu, fondatorul editurii Herg Benet și autorul volumului Malad. Specialistul analizează piața cărților din România și publicul afiliat și discută despre direcțiile, încercările și reușitele în plan literar local, în raport cu orientările globale, într-un interviu cu Tipadelasocio.


Editura Herg Benet a împlinit cinci ani în 2015. Cum a pornit povestea și care era visul inițial?

În 2010, ne-am dorit să facem un act de normalitate pe piața editorială de la noi. Observasem că există o temere foarte mare față de literatura română contemporană, chiar dacă semne de “dezgheț” existaseră deja prin colecția EgoProză a editurii Polirom, primită relativ bine cu câțiva ani în urmă. Ecourile se stinseseră aproape de tot, însă, odată cu sperietura primită de recesiunea economică atunci recentă. Așadar, această nișă a cărților de beletristică ale unor autori tineri și foarte tineri, cu o perspectivă nouă față de ce se scria la noi, cu un suflu viu, actual, îndreptat spre publicul cititor, această zonă era foarte puțin promovată.

Având sprijinul financiar și logistic al agenței de publicitate la care eram partener (aveam o experiență de ani destul de serioși în advertising), am decis să renunț treptat la confortul unui job normal, de tip corporatist, cu o latură artistică sufocată de mediocritatea și neprofesionalismul mediului nostru general de afaceri din 2010, și să înființez editura Herg Benet. Aveam un plan, naiv, bineînțeles, în care nu era loc de concesii. Ele au venit, totuși, treptat și inevitabil. Încă de atunci știam că să fiu înconjurat de cărți și să scriu cărți, la rândul meu, va fi exact răspunsul la acea dulce întrebare “Unde te vezi peste cinci ani?”. Deci nu prea mai era cale de întoarcere. Drumul îmi era deja stabilit, profesional și individual.

(…)


Citește continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *